Activiteiten voor leden

Zie onder agenda voor informatie van de geplande data

Uitnodiging voor onze voorjaarsexcursie met een bezoek aan Hellevoetsluis

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Op woensdag 18 maart en donderdag 26 maart 2020 organiseren wij een bezoek aan Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis was in de 17e eeuw, als vestingstad, basis voor de schepen van Admiraliteit van de Maze, onder leiding van De Ruyter, Tromp, en Evertsen. Het is ook de tijd van de Zilvervloot, die daar aan wal werd gebracht. In de oude haven van Hellevoetsluis, als onderdeel van het Historisch Museum Kwartier, ligt het Ramtorenschip Buffel vlak naast Droogdok Jan Blanken. Beiden zijn bijzonder en erg interessant om te bezoeken op deze excursiedag.

 

Bezoek Droogdok Jan Blanken

Het historisch Droogdok Jan Blanken - kroonjuweel van de vesting Hellevoetsluis - is een ontzagwekkend rijksmonument, compleet met een werkplaats voor scheepsreparaties en een bezoekerscentrum. Nadat we in het bezoekerscentrum worden ontvangen met koffie of thee met een heerlijke appelkanjer, krijgen we een korte film te zien over het bijzondere dubbel stenen droogdok uit het einde van de 18e eeuw. Nog altijd wordt dit droogdok gebruikt voor reparatie van kleine schepen. Uniek in Nederland en een technisch hoogstandje voor die tijd. Met gidsen gaan we op ontdekkingstocht, lopen over de dokvloer, betreden het speciaal ingerichte gangenstelsel en bekijken de schipvormige deur. U krijgt alles te zien over de werking van dit unieke project. Overigens zullen we de lunch gebruiken in het herbouwde (voormalige) pomphuis, waarin een stoommachine destijds de pompen aandreef.

 

Bezoek Ramtorenschip Buffel

Oorspronkelijk was het ramtorenschip Buffel in de periode 1868 tot 1896 in dienst van de Koninklijke Nederlandse Zeemacht en verdedigde dit marineschip de Nederlandse kustwateren. Na die periode is het op stoom voortgestuwde schip verbouwd en in gebruik genomen als logement- en opleidingsschip voor marinepersoneel. Nu bestaat het schip nog als museumschip en geeft inzicht in de geschiedenis van een onderdeel van de Koninklijke Marine. Ook hier worden we met gidsen rondgeleid en verrast met een drankje naar keuze in de Baksruimte van het schip.

 

Planning dagen

Er zijn twee dagen gepland waarbij we maximaal 90 personen op één dag kunnen ontvangen.

U heeft de keuze uit woensdag 18 maart of donderdag 26 maart 2020.

Zoals gebruikelijk is de volgorde van inschrijving bepalend voor uw deelname.

 

Programma van deze voorjaarsexcursie:

09.30  - 10.00 uur          Ontvangst met koffie of thee en een                            appelkanjer in het informatiecentrum.

10.00  - 10.15 uur          Korte filmimpressie over de bouw en werking droogdok Jan Blanken

                          10.15  - 11.45 uur          Rondleiding GROEP 1 met gids naar                                                       droogdok Jan Blanken, met

 

                                    aansluitend drankje in de Baksruimte van het Ramschip Buffel

                                    Rondleiding GROEP 2 met gids naar Ramschip Buffel met                                          aansluitend
                                    drankje in de Baksruimte van het schip.

                          11.45  - 12.00 uur          wisseltijd groepen (op het Ramschip Buffel                                        tijdens drankje)

                          12.00  - 13.30 uur          Rondleiding GROEP 1 met gids op het                                            Ramschip Buffel.

                                    Rondleiding GROEP 2 met gids naar droogdok Jan Blanken.

13.30  - 14.30 uur          Lunch in het herbouwde pompgebouw,                   restaurant Fortezza. Uiteraard met
broodje kroket, broodje kaas en broodje ham, melk/ karnemelk/ jus,

            afsluitend met koffie of thee.

                          14.30  - 15.00 uur          Afsluiting officiële gedeelte van de                                                     excursiedag.

Optioneel

  • • Na de officiële afsluiting tussen 14.30 en 15.00 uur, is er voor de liefhebbers nog een optie om een wandeling door de vesting van ca. 1,5 uur onder leiding van gidsen te maken. Hiervoor worden extra kosten van € 4,-- per persoon in rekening gebracht (zie machtigingsformulier).
  • • Wilt u aan het eind van de dag (ca.17.30 uur) nog gezellig aan het water dineren? Daarvoor hebben we bij Restaurant Aquarius per persoon een menu voor € 29,50 excl. drankjes afgesproken. Het menu bestaat uit een voorgerecht van Serrano ham, hoofdgerecht moot zalm of entrecote en koffie ter afsluiting. Adres: Restaurant Aquarius. Zuidfront 2 te 3221 AZ Hellevoetsluis.

Route en Parkeren

Als u de Vesting van Hellevoetsluis via de Brielse Poort binnenrijdt, ziet u links van u het “Poortwachtershuisje”, rechts ziet u de Koningskade met de museumschip Buffel. Vlak voor de affuitenloods gaat u meteen rechtsaf (eerste vanaf de poort). U rijdt tegen de schepen aan en gaat wederom rechtsaf. Voorbij het pompgebouw (restaurant Fortezza) ziet u de ingang van het Droogdok complex. Aan de buitenkant, rondom het droogdok zijn gratis parkeerplaatsen. Via een brug over het dok bereikt u het informatiecentrum droogdok Jan Blanken.

Voor uw navigatie kunt u eventueel “Dokweg 1 te 3221 AE Hellevoetsluis” gebruiken.

Eigen bijdrage en aanmeldingsformulier

De eigen bijdrage voor deze excursie-dag bedraagt € 36,50 per persoon. Museumkaart of VIP-kaart BankGiro Loterij geven geen korting. Dieetwensen kunt u op het aanmeldingsformulier aangeven. Wij geven dit door aan het restaurant. U dient zelf de bediening hierop te attenderen.

Door invulling en ondertekening van het bijgaande aanmeldingsformulier met machtiging, schrijft u zich in voor deelname aan één van de twee dagen en machtigt u de penningmeester het bedrag rond de dag van deelname van uw rekening af te schrijven.

Het maximaal aantal deelnemers is 90 personen per excursiedag. Op het aanmeldingsformulier kunt u aangeven welke dag uw voorkeur heeft. De volgorde van ontvangst van uw inschrijving bepaalt verder uw deelname. U krijgt dit bevestigd per email.

Als u gebruik wilt maken van de optionele mogelijkheden (wandeling door de vesting en/of diner), dan kunt u dit ook aangeven op het aanmeldingsformulier en op het deel van de machtiging verrekenen.

Het aanmeldingsformulier dient uiterlijk maandag 24 februari 2020 in ons bezit te zijn.

Onverhoopt afzeggen

Indien u zich heeft ingeschreven en onverhoopt verhinderd bent om mee te gaan, dan meldt u dit direct en uitsluitend en alleen aan:

Wim Beukers wimbeukers70@gmail.com of mobiel 06 142 12 429

Joost Lobach jhmlobach@gmail.com of mobiel 06 836 91 611

Indien de afzegging plaats vindt na 15 respectievelijk 23 maart 2020, zijn wij in verband met gemaakte afspraken, genoodzaakt het inschrijfgeld of gedeelte daarvan te innen.

Op de dag zelf zijn we bereikbaar op de volgende nummers:

Wim Beukers mobiel 06 142 12 429

Joost Lobach mobiel 06 836 91 611

Droogdok Jan Blanken telefoon 0181 310 197

Wij ontmoeten u graag 18 of 26 maart aanstaande in Hellevoetsluis.

Met vriendelijke groet,

Namens de Activiteitencommissie, Wim Beukers en Joost Lobach

Bijlage: Aanmeldingsformulier met machtiging

Kijk ook eens op de site www.droogdok.nl en info@debuffel.nl